Kaaret_ja_tarinat_2015

Kaaret ja tarinat – Keihäsmestarit Ruuskasesta Nevalaan

Viisikymmentä vuotta, yli kolmekymmentä arvokisamitalia! Urheilutoimittaja Pasi Reinin kirja esittelee koskettavin kertomuksin suomalaiset mestarit, arvokisojen mitalistit, ansioituneet valmentajat ja mestarien haastajat.

Menestys ja värikkäät persoonat ovat luoneet keihäänheittoon ainutlaatuisen lajikulttuurin, joka on synnyttänyt Pihtiputaan Keihäskarnevaalit, sukupolvelta toiselle polveutuvan tietotaidon sekä lajiylpeyden.

Kaaret ja tarinat kertoo muun muassa pojasta, joka kopioi ohjeet voimaharjoitteluun kulkukauppiaan esittelemästä kirjasta, nuorukaisesta, joka nakkeli alkuverryttelyssä käpyjä muiden hakiessa miehekkäämpiä harjoitusvälineitä ropsipinosta ja nuoresta miehestä, joka paiskoi päivän 60 harjoitusheittoa ulkona 32 asteen pakkasella. Nämä tytöt ja pojat, naiset ja miehet ovat singonneet taivaalle keihäitä, kiviä, lumipalloja – kaikkea, jolla saa aikaan kymmenien metrien kaaren. Parhailta se onnistui jopa tulitikulla.

Keihäänheitossa kyse on hetkestä, jolloin keihäs onnistuneen suorituksen jälkeen kutistuu heittäjän silmissä yhä pienemmäksi pisteeksi – hetkestä, jossa aika pysähtyy, keihäs viipyy ilmassa korkealla ja sykähdyttävän pitkään.

Tarinat kuvaavat heittäjien ja valmentajien intohimoa sekä poikkeuksellisia ominaisuuksia: Nevalan kissamainen hyppy vetovaiheeseen, Kinnusten vauhti, Siitosen lantio, Korjuksen ja Parviaisen vipuvarret, Rädyn käsi, Lillakin elastisuus, Pitkämäen urheilullisuus, Ruuskasen ruoska. Jokaisella heistä on oma käsialansa, joka synnytti nämä tarinat.

Kirjassa on mukana 25 mestareiden tarinaa: Tero Pitkämäki, Seppo Räty, Kimmo ja Jorma Kinnunen, Tiina Lillak, Leo Pusa, Pauli Nevala, Antti Ruuskanen, Mikaela Ingberg, Heli Rantanen, Teemu Wirkkala, Ari Mannio, Päivi Alafrantti, Tapio Korjus, Kari Ihalainen, Aki Parviainen, Mikko Paananen, Hannu Kangas, Lassi Etelätalo, Jarmo Hirvonen, Eino Maksimainen, Esa Utriainen, Arto Härkönen, Hannu Siitonen ja Petteri Piironen.

_MG_6393Pasi Rein on seurannut urheilutoimittajana suomalaista keihäänheittoa 20 vuotta. Ennen sitä muistoissa ovat Seppo Hovisen ysikymppiset 1970-luvulla ja Tiina Lillakin maailmanennätysheitot 1980-luvun alkupuolella.

Pasi Rein: Kaaret ja tarinat – Keihäsmestarit Nevalasta Ruuskaseen (Docendo 2015), ISBN 978-952-291-171-1, sidottu, 236 sivua, sh. 36,90 euroa.

Kirjaa saa kirjakaupoista kautta maan sekä www.docendo.fi

 

Kirjan julkistustilaisuudessa 5.11.2015 oli paikalla muutama itse mestarikin.

_MG_6400