48. Keihäskarnevaalit vauhtiin keskiviikkona

Keihästoivot ja lajin huiput jälleen Pihtiputaalle

Pihtipudas täyttyy jälleen keihäänheiton tulevaisuuden toivoista ja tämän päivän huipuista. Maailman suurin keihäänheittotapahtuma Keihäskarnevaalit järjestetään nyt jo 48. kerran. Pääkisa nähdään sunnuntaina 1. heinäkuuta, ja sitä edeltää nelipäiväinen 9–22-vuotiaiden heittäjien keihäskoulu kilpailuineen.

Pihtiputaan keihäskoulun kasvatteihin kuuluu myös tämänvuotisen miesten keihäskisan ennakkosuosikki Oliver Helander, 21. Helander heitti vuosi sitten Pihtiputaalla voittoon, ja hänen tämän kauden kärkituloksensa on 85,46 metriä.

– Pihtiputaallakin pitää ylittää 85 metriä. Siellä on mukava heittää, sillä rata on hyvä ja heittosuunnan pystyy valitsemaan. Viime vuoden Keihäskarnevaalit olivat minulle erityisen tärkeät, koska heitin silloin ensimmäistä kertaa yli 80 metriä, Helander toteaa.

Hän saa Pihtiputaalla kilpailijoikseen muun muassa Lassi Etelätalon, jonka ennätys on 84,98 metriä sekä Braian Toledon (PB 83,23 m) ja Hamish Peacockin (PB 84,39 m).

Myös naisten kisan viimevuotinen voittaja Jenni Kangas kilpailee Keihäskarnevaaleilla. Hänen ennätyksensä 60,98 on viime kaudelta. Naisten sarjassa kilpailevat myös mm. australialainen Kelsey Barber, jonka ennätys on 64,57 sekä 62,13 metriä parhaimmillaan viskannut Heidi Nokelainen. Latvialainen Lina Muze – ennätys 62,05 m – täydentää tasokasta naisten heittäjäkaartia.

Ensi viikon keskiviikkona 27.6. alkava Pihtiputaan keihäskoulu on ollut tulevaisuuden huippujen valmennuspaikka jo yli 40 vuotta. Käytännössä kaikki menestyneet suomalaisheittäjät ovat ammentaneet sieltä oppeja. Kouluttajina on suomalaisia keihäsvalmentajia sekä entisiä huippuheittäjiä. Yhteensä noin 180 keihäskoululaisen joukko muodostuu 9–22-vuotiaiden heittäjien ryhmistä sekä paraheittäjien ja valmentajien/vanhempien ryhmistä.

Keihäskoulun rehtori Ilpo Hanhisalo korostaa osallistujille erityisesti yhteisöllisyyden ja pitkäjänteisen harjoittelun merkitystä.

– Kouluun tulee nuoria eri puolilta Suomea ja lisäksi noin 30 nuorta heittäjää muualta maailmasta. On tärkeää, että pidämme yhteyttä ja jaamme kokemuksiamme ympäri vuoden, Hanhisalo sanoo.

Yle välittää sunnuntaina 1.7. puolentoista tunnin lähetyksen Keihäskarnevaalien naisten ja miesten kilpailuista.